Bir eğitimcinin ‘FETÖ’ ile imtihanı: Cemaat dershanesine çöktü, devlet 15 yıldır sessiz

Posted by

Kamuoyunda ”17-25 Aralık operasyonları” olarak bilinen sürecin ardından Gülen cemaatinin “Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)” olması ile devletin hemen her kademesinde yaşanan yolsuzluklar gündeme gelmeye başladı. Aradan geçen 11 yılın ardından halen tartışılan rüşvet ve yolsuzlukların adresi bu kez Adana oldu. Adana’da dershane açmak isteyen bir iş insanının mağduriyet hikayesi 15 yıl sonra ortaya çıktı.

İstanbul’da yaşayan eğitimci Mehmet Demir, 2008 yılında Adana’da İngilizce eğitim veren bir dershane açmak istedi. Dünyaca ünlü Wall Street Institute’nün isim hakkını almak için Bel Eğitim Kurumları’nın yan kuruluşu Eksen Eğitim kurumlarına yüklü miktarda para ödeyen Demir, Bel Eğitim Kurumları yöneticilerinin hukuksuz istekleri ile karşılaştı.

‘BURS’, RÜŞVET VE ŞANTAJ

Dönem itibariyle “Gülen cemaati” kontrolünde olduğu iddia edilen Bel Eğitim Kurumları yönetimi, Demir’den cemaat bağlantılı Burç Okulları’na burs vermesini istedi. Ayrıca Demir’in Adana Milli Eğitim Müdürlüğü’nde üst düzey yönetici olan M.K.A. ve K.B’ye de 10 bin dolar rüşvet vermesi de istendi. Burs ve rüşvet dayatmasını kabul etmeyen Demir’in kurs öğrencileri ‘FETÖ’ kontrolündeki bir başka eğitim kurumuna kaydırıldı. 2009 yılında dershanesini kapatmak zorunda kalan Demir, özel hayatı ile ilgili bir kaset şantajı ile de karşı karşıya kaldı. Bu sırada Wall Street Institute Türkiye distribütörü de Bel Eğitim Kurumları’na verdiği teminat senetlerini işleme koydu. Senetlerdeki miktar da Demir’den tahsil edildi.

İKİ YÖNETİCİ ‘FETÖ ÜYELİĞİ’ SUÇLAMASIYLA HÜKÜM GİYDİ

Demir, o dönemde yaşadığı mağduriyeti mahkemeye taşısa da herhangi bir sonuç alamadı. Olayda ve mahkeme tutanaklarında ismi geçen Milli Eğitim yöneticileri Mustafa Kemal Aras ve Kazım Baran ise 2016 yılında gerçekleşen darbe girişiminin ardından bir kez daha kamuoyunun karşısına çıktı. “FETÖ üyeliği” iddiasıyla gözaltına alınarak yargılanan M.K.A. 7 yıl 6 ay hüküm giyerken, K.B. ise Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 9 yıl hapse mahkum edildi. Demir’in burs vermeye zorlandığı Burç Okulları da ‘FETÖ’ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatıldı.

‘BÜTÜN BİLDİKLERİMİ ANLATTIM’

Demir’in adalet arayışı ise durmadı. 2022 yılının ortalarında sokakta yürürken savcılığa gitmemesi için tehdit edilen Demir, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikâyet dilekçesi vererek yaşadığı süreçleri anlattı. Dilekçenin ardından emniyete çağrılan Demir’in ifadesi de alındı ancak herhangi bir gelişme yaşanmadı. Gazete Duvar’a konuşan Demir, “CİMER’den yaptığım başvurular sonrası İstanbul’da beni Selimpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağırarak ifademi aldılar. Bütün bildiklerimi anlattım. Lakin bir gelişme yaşanmadı. Ancak Adana Savcılığı’nın bir soruşturma yürütüp yürütmediğini bilmiyorum. Adana’da beni herhangi bir şekilde ifadeye çağıran olmadı. Zamanında dershaneme resmen çöktüler. Kursiyerler de o dönem şikâyet ettiler ancak hiçbir şey olmadı. O zaman sorunun çıkış nedeni Wall Street’in eğitimde kullandığı yöntemin mevzuata aykırı olmasıydı. Bunların istediği parayı ödersem ve bursu verirsem kimse bana dokunamayacaktı. Ancak yapmadım ve mağdur oldum. Halen daha mağduriyetimin giderilmesini bekliyorum” diye konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir